Romanian Treasure

 


Laura Lazar a lansat pe 10 decembrie 2013, in sala Irina Nicolau a Muzeului Taranului Roman, o colectie-capsula intitulata “Romanian Treasure”, o linie nascuta din mandria de a fi roman si din dorinta reala de a trezi acelasi sentiment si in randul altora, printr-un instrument purtabil, versatil si vizibil in mesaj si incarcatura.

Trecand de granitele unei colectii-capsula, insa, “Romanian Treasure” este un tribut adus tocmai tezaurului nesecat de valori ale Romaniei, care au dus numele tarii noastre pe firmamentul valorilor universale, aidoma Coloanei Infinitului a lui Brancusi, una dintre figurile reprezentate in acest proiect. In esenta, colectia reuneste douasprezece tricouri imprimate cu figurile sau operele a douasprezece figuri exponentiale pentru cultura si patrimoniul romanesc: Dimitrie Cantemir, Regina Maria, Mihai Viteazul, Constantin Brancusi, Maria Tanase, Mircea Eliade, Eugene Ionesco, Margareta Paslaru, Nicolae Grigorescu, Mihai Eminescu, Vlad Tepes., Brigada Diverse (Toma Caragiu, Dem Radulescu, Puiu Calinescu, Jean Constantin).

Astfel, colectia vorbeste despre comoara romaneasca printr-o cale vizuala, prin care sa putem ajunge intr-un mod direct si artistic catre o lume care nu cunoaste adevaratul potential al Romaniei. De aici si alegerea, aparent controversata pentru un proiect suta la suta romanesc, a numelui in limba engleza: pentru ca in calatoriile fiecaruia dintre cei care vor purta aceasta piesa, de-a lungul globului pamantesc, o parte din romanitate sa ii insoteasca si sa pledeze in fata altor popoare cauza acelor nume care fac mandria unei natiuni. Tricourile au o grafica speciala, unica in Romania, si sunt printate digital, printr-o tehnica speciala, direct in fibra, ceea ce face ca imprimeul sa persiste pe termen nedeterminat, asemenea figurilor pe care le infatiseaza.

Primul episod dintr-un proiect de anvergura ce va face parte din semnatura si estetica Laurei Lazar, acesta marcheaza, in egala masura, o piatra de hotar in strategia de brand a designerului, care va culmina cu lansarea noii colectii de primavara-vara, la inceputul anului viitor.

“Cred ca lucrurile care vin spontan sunt si cele mai trainice, lucrurile  care vin cu iubire sunt cele reale. Asa s-a intamplat si acum: a fost o idee care mi-a venit intr-o zi de iarna, la munte, gandindu-ma la Dimitrie Cantemir si la cat de mult mai stiu sau ar trebui sa stie nu doar tinerii din ziua de astazi, ci toti oamenii, in genere, despre contributia unor oameni mari la o Romanie atat de mare si de frumoasa, precum cea de azi, in care eu traiesc si de care sunt mandra. Apoi, m-am gandit la alte tari si la constiinta cu care isi apara si isi slavesc valorile, fie ca sunt figuri istorice sau nume contemporane. De pilda, numai eu am acasa sapte tricouri cu Jim Morrison. Atunci mi-au venit in cap aceste cuvinte: “Fii mandru ca esti roman si poarta cu tine o parte din tezaurul Romaniei!”. Astfel, aceasta colectie vorbeste, dincolo de moda, de valoarea romaneasca, de mandria de a fi roman, oriunde in lume. Trebuie sa devenim constienti de mostenirea culturala pe care o avem, sa nu lasam marile valori sa se piarda in timp si in griji cotidiene. Aceasta este, de fapt, “lupta” secolului in care traim, in care moda a devenit un limbaj international, iar o imagine poate face cat o mie de cuvinte”, a declarat Laura Lazar.

“Romanian Treasure” este o colectie dincolo de timp si spatiu, de bariere si de limbaj, dincolo de moda insasi, o colectie despre oameni care au schimbat fata Romaniei si ne-au dat-o asa cum o gasim noi astazi. Aidoma spuselor marelui Mircea Eliade: “Sunt epoci in care nu poti inainta decat mergand contra curentului”.

 

 

Precedata de un teaser video, ai carui protagonisti au fost, printre altii, Ovidiu Buta, Ana Morodan, Florina si Cristin Onetiu, Letitia Vladescu, Corina Barladeanu sau Irina-Margareta Nistor, dezvaluirea oficiala a colectiei a avut loc in cadrul unui eveniment-concept, gazduit de o reprezentanta eterna a tezaurului romanesc, Margareta Paslaru si care a reconstituit prin muzica micului Paris interbelic si, mai cu seama, a Mariei Tanase, o parte din chintesenta Bucurestiului de altadata. Un Bucuresti vechi intr-un Bucuresti nou. Colectia a fost prezentata printr-o instalatie care a vrut sa aduca lumina valorilor si sa leincununeaze subliniind intocmai importanta lor. Din lumina de nastem! Sala Muzeului s-a transformat astfel intr-un spatiu alluminilor si valorilor in care boemul s-a impletit perfect cu istoria.

Urmareste aici video-ul:

https://www.youtube.com/watch?v=732FMdkOYhU&t=81s

Am ales sa relansam colectia capsula, astazi, 1 decembrie 2019, de ziua noastra, a tuturor romanilor.

Multumim echipei de vis:

Model: Ana Fratau (Urbanik Models)

Photo: Nichita Paleu

Make-up: Denisa Matei

Hair: Valentin Dragomir

Superbele covoare tesute manual de la Made with Love

Locatia: Galeria Occidentului (Ernest Brosteanu 33A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Quick Shop